beting

De "normale" beting staat gebruikelijk op deze manier op een sleepboot.
voorbeting

De voorbeting is voornamelijk in gebruik wanneer een sleepboot assisteert als stuurboot bij het verplaatsen van zeevaart.

B E T I N G

Zware hoge bolder bestaande uit 2 of 3 verticale palen of kokers, die aan de onderkant op de kiel rust en boven door het dek heen steekt.
Onder de koppen verbonden door een horizontale balk.
Ook zijn er variaties bekend, waarbij de beting niet tot op de kielbalk loopt, doch onderdeks worden versterkt door een U-balk, die van zij naar zij in de boot is gebouwd, speciaal als versterking ter plaatsing van de beting.
Een beting, die los op dek staat of alleen op dek gelast is, zonder welke verbinding dan ook onderdeks, is een gevaarlijk object bij gebruik.

De beting dient voor het beleggen van een sleep-lijn.

Onderscheid kan worden gemaakt tussen een voorbeting, sleepbeting en springbeting.

De beting heeft zich in de loop der jaren mee ontwikkeld met de techniek van het sleepwerk.
Er zijn inmiddels vele varianten binnen het begrip beting in gebruik; De varianten zullen wij via foto's zien te verzamelen en aan de hand daarvan proberen wij U het gebruik duidelijk te maken (in ontwikkeling).

Een eerste variant, die de kritische kijker op zal vallen, is het verschil in bouw van een voorbeting ten opzichte van een "normale" beting.
De horizontale balk van de voorbeting is aan de achterzijde van de verticale kokers geplaatst, terwijl dit bij de "normale" beting net andersom is.
Dit heeft vanzelfspekend te maken met de richting van waaruit de te beleggen tros komt.

Bij het type opduwer zal een beting die op het achterschip staat als het goed is de horizontale balk aan de achterkant hebben, die werden dan ook niet als sleepboot gebruikt, maar zaten achter de platbodem vast, de tros kwam dan voor de opduwer vanaf voorzijde.
Andere types opduwers hadden op het achterdek een bolder staan en daarnaast een beting achter de stuurstand, waarop de horizontale balk aan de voorkant is gesitueerd; die opduwers werden ook als sleepbootje gebruikt.

Bijzonderheid:
Op havensleepboten gebruikt voor assistentie van zeevaart hangt er in de directe nabijheid van de beting vrijwel altijd een zeer scherp geslepen bijl, die in geval van een calamiteit door 1 slag de sleepverbinding kan doen verbreken.

Mocht iemand van de meelurkers (lezers) van deze site nog aanvullende of herstellende gegevens weten, die van belang zijn bij het beschrijven van de types, dan ontvangen wij die zeer gaarne op:

Email Button


Klik op de teksten van de diverse types, dan krijgt U een pagina met aanvullende foto's.
Gebruik U browser back button om hier terug te komen.


springbeting


De springbeting staat achter op het werkdek en dient om - wanneer een sleepboot overstuur assisteert - een spring op de sleep-verbinding te zetten om te voorkomen, dat de sleepboot verkeerd in de sleepverbinding valt en daardoor wordt omgetrokken.